Párom nyáron kitalálta, hogy a kerti grillezőt átalakítja úgy, hogy kemenceként is lehessen használni. A gondolatot tettek követték és szeptemberre el is készült a mi kis kemencénk.
Arra gondoltunk, hogy először pizzát sütünk benne baráti társaságban. Sok olvasgatás, beszélgetés, ötletelés előzte meg az estét, de azt gondolom, hogy a végeredmény nagyon jó lett, bár apró finomítások még lesznek.
A pizzatészta alapreceptjét évek óta használom, bár eddig csak sütőben sütöttem, de a kemencében is megállta a helyét.
Jamie Oliver receptje az alap, melyet kicsit átalakítottam saját ízlésünk szerint.
50 dkg 00-s pizzalisztből, 1,5 dkg friss élesztőből (ha van itthon jó kovászom, akkor az élesztő egy részét ki szoktam váltani vele), 1,5 dkg mézből, 1,5 dkg sóból és annyi vízből, amennyi szükséges (kb. 3 - 3,5 dl) tésztát dagasztok. Egy kevés bazsalikommal és olívaolajjal szoktam még dúsítani.
Ezt a tésztát a buli reggelén összegyúrtam és estig a hűtőben pihent, közben néha áthajtogattam. Délutánra ilyen lett:
A tésztát adagokra osztottam, vékonyra kihúzogattam, megkentem a paradicsommártással és mehettek rá a finom feltétek. Készült egyszerű margarita, sonkás, többsajtos változat, ez már tényleg ízlés kérdése, hogy ki mit tesz rá. Én a vendégektől szabad kezet kaptam, így mindegyik egy kicsit más lett :-)
A paradicsomszószhoz most darabolt konzerv paradicsomot használtam, jól összeforraltam fokhagymával, fűszerekkel (bazsalikom, zsálya, oregáno, bruschetta fűszerkeverék - még Rómából - , só, bors és egy kevés cukor).
A többsajtos pizzánál pedig fűszeres tejföl volt az alap.
Tényleg csak a fantáziánk szab határt a lehetőségeknek :-)
A pizzákat kb. 350 °C-on sütöttük, néhány percig.
A pizzák után még egy kenyér is készült, illetve egy tepsis csirke másnapra csakhogy kihasználjuk a maradék hőt :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése